Nyheter

”Jag sover alltid med ett öga öppet”

Ateas CIO Johanna Kjellberg bygger bolag som med rätt informationsflöden är redo för förändringar.

– Jag sover alltid med ett öga öppet för man måste snabbt kunna ställa om ett bolag – skala upp, ner, förvärva eller integrera. Då kommer man snabbt ner på bits and bytes och informationsflöden.

Den glada göteborgarens karriär har gått från dagarna när Ericsson var Sveriges överlägset största och viktigaste bolag, över till företag som KappAhl och Grant Thornton för att till slut landa som CIO på Sveriges största IT-företag, Atea. Branscherna må ha varit olika men en gemensam nämnare är att bygga informationsstrukturer som gör att informationen är tillförlitlig och flödar rätt mellan system och plattformar.

johanna_kjellberg.jpg

Kan du inte lita på att informationen som finns är korrekt, spelar det ingen roll att systemen är användarvänliga och trevliga.

Atea är en sammanslagning av många bolag och man har under många år jobbat med att integrera verksamheterna. Till skillnad från flera tidigare uppdrag fanns det en del integrerat redan när Johanna Kjellberg kom in på sitt uppdrag vilket hon är ”väldigt tacksam för”. Däremot kan den utbredda entreprenörsandan på bolaget – som förstås är en oerhörd styrka – ibland ställa till det.

– Entreprenörsandan vill vi inte ta död på, samtidigt måste jag och IT-avdelningen skapa ramar för att informationen ska vara riktig och hanteras med största försiktighet inte minst vad gäller GDPR.

En lösning har varit att skapa ett så kallat arkitektråd där nya system och applikationer måste godkännas och matchas mot den långsiktiga planen. Att bygga en hållbar arkitektur kan liknas vid att arbeta med stadsplanering och ibland är det till och med så att en affärsutmaning eller möjlighet inte alltid löses med ett nytt system eller IT-lösning. Allt hänger på i grunden effektiva processer.

– Ett arkitektråd kan låta gammalmodigt men är faktiskt nödvändigt eftersom kreativiteten på Atea är stor.

För att företaget inte ska drabbas av växtvärk eller stagnation på grund av den snabba tillväxten gäller det att ständigt jobba med effektiviseringar – här driver hela företagsledningen olika processer för att kunderna ska känna att det är enkelt att göra affärer med Atea. Ett automatiseringscenter kommer att startas för att processer ska effektiviseras bland annat med så kallad Robotic process atuomation. Alla befintliga applikationer och system diagnosticeras utefter fem kriterier och planen är att införa ett ICC – Integration Competency Center.

Vi ska helt enkelt se till att vi använder bra system och att rätt information flödar på rätt sätt. Svårare än så är det inte.