bonnier_solutions_people_l.jpg

Migration och integration hos Bonnier Solutions

Bonnier är en internationell mediekoncern som påverkas starkt av digitaliseringstrenden. I slutändan påverkar det också finansfunktionen som under de senaste fem åren har integrerat 116 olika företag och 67 olika system i ett finansiellt system.

Bonnier Solutions är ett serviceföretag som arbetar med administration för hela Bonnier Group. Det sysselsätter cirka 120 personer som tar hand om löne- och finansadministration.

Vivianne Almstedt, tidigare IT-chef, är nu CFO sedan IT-avdelningen slogs samman med finansavdelningen. Vivianes förhållande till iCore går länge tillbaka.

Effektiva elektroniska processer

– Jag började arbeta med iCore redan 2003. Vi integrerade ett fakturahanteringssystem i vårt finansiella system och tittade verkligen på en annan plattform", säger Vivianne. Av en ren slump hade vi ett annat konsultföretag som ville att vi skulle titta på iCores system.

– Avgörande för valet av iCore var kostnaden. Deras lösning var mycket billigare. Vi är mycket nöjda med vad vi fick; med alla fakturor elektroniskt istället för papper att stämpla och underteckna. Vi har nu ett effektivt elektroniskt arbetsflöde som förenklar saker för hela organisationen.

Många integrerade system

Idag används inte iCore för den ursprungliga lösningen, men Bonnier har många andra integrationer. De 116 företagen i Bonnier-koncernen har olika försystem och praktiskt taget alla genererar en finansiell transaktion som kommer in i det finansiella systemet. iCore används för att integrera detta.

– Till exempel har vi några ganska gamla system i koncernen som inte kan ge den information vi behöver i det finansiella systemet. iCores integration är byggd för att automatiskt berika filerna och lägga till information i vissa fält. Sedan ordnar vi allt i ett och samma finansiella system, även om det ser annorlunda ut i olika företag, och framför allt har vi bättre spårbarhet.

– Kvaliteten har ökat och det är lättare för koncernen att få ihop allt. Det är också mycket lättare att byta ut och integrera när något av företagen ersätter ett system. Allt blir enklare - det är lättare att få saker rätt. Det hade inte varit möjligt att integrera på annat sätt.

Nu när migrationen är klar är utmaningen att harmonisera och se till att alla arbetar på samma sätt i alla processer. Det viktigaste är att all data kommer in, är korrekt och i ordning. Bonnier Solutions enda syfte är att göra saker så effektiva som möjligt för andra.

En otrolig resa

När Bonnier Solutions startade 2010 fanns det 67 olika system i koncernen. Nu är det färre än 10. Under de senaste fem åren migrerade alla 116 företag och deras system till det finansiella systemet.

– Det har varit en otrolig resa. Nu när migrationen är klar är utmaningen att harmonisera och se till att alla arbetar på samma sätt i alla processer. Det viktigaste är att all data kommer in, är korrekt och i ordning. Bonnier Solutions enda syfte är att göra saker så effektiva som möjligt för andra, säger Vivianne Almstedt.