AdobeStock_222756691.jpeg
Nyheter

Ekonomens perspektiv på integration

Enligt Gartner utgör integration 50% av kostnaderna i IT-projekt, exempelvis vid lansering av e-handel eller införande av ett nytt affärssystem. Detta är siffror som jag är övertygad om att du som CFO sällan sett ”specade” på fakturor tidigare. I det här inlägget ska jag (som också är ekonom) försöka ge dig ett affärsperspektiv på integration, och gå igenom vad du kan göra för att både kapa kostnader och främja tillväxt.

Integration och automatisering kan upplevas som komplext och lite ocharmigt. När man ska köpa nytt kök är det såklart roligare att välja skåpsluckor och ugnsmodell än att diskutera hur rörläggaren eller elektrikern ska dra rören och kablarna bakom. Samtidigt är det ofrånkomligt att man måste börja vända på stenar för att kunna genomföra en förändring.

För att t ex få ert affärssystem att prata med CRM-systemet så att ni slipper underhålla data på två ställen eller att låta en shoppingsugen kund enkelt se storlekar, lagersaldo och priser i en webbutik i realtid krävs sömlös kommunikation mellan olika system och appar. Tänk om webben tillfälligt innehåller felaktiga priser och du står ansvarig för att dagsförsäljningen sjunkit med 50%?

Data är värdefullt, och med välordnad IT-struktur hanteras din data säkrare samtidigt som ni öppnar upp för digitalisering och processautomatisering vilket gör er kvickare och lönsammare ute på marknaden.

”Men vi har just upphandlat ett affärssystem för flera miljoner som innehåller allt vi behöver. Om det krävs sammankoppling med andra system finns det ju massor av API:er som vi eller någon annan kan integrera med. Superenkelt, eller?”

23_40_iCore_portrait_5141_Henrik M.jpg

Fall inte i API-fällan! Affärsintegration ska inte behöva innefatta dyra timtaxor och 50% av kostnaden för en ny applikation!

Henrik Molin, Business Controller på iCore

Det finns fantastiska affärssystem därute som förstår sina kunder. De är ofta ”öppna” och vill kommunicera med andra applikationer för att de inser att de själva inte kan tillhandahålla all funktionalitet i t ex en webbutik. Att det finns API:er tillgängliga är en stor hjälp på vägen, men det bör tilläggas att ett API inte per automatik är anpassat till just din e-handelslösning eller ditt kassasystem. Faktum är att det är enklare än någonsin att måla in sig i ett hörn, och bli beroende av konsulter som älskar kodrader och att skapa punkt-till-punktintegrationer (”digital spagetti”) mellan systemen. Affärsintegration ska inte behöva innefatta dyra timtaxor och 50% av kostnaden för en ny applikation!

Med en integrationsplattform som ett nav i ert ekosystem blir den själva motorn som driver er integrations- och digitaliseringsresa. Den möjliggör avsevärt snabbare IT-projekt tack vare att mycket av integrationsarbetet redan är gjort (ni kan återanvända tidigare integrationer, och behöver bara hantera integrationen mot själva plattformen istället för alla berörda system).

integrationplatformexample (1).png


En förenklad bild av integrationsplattformens roll i ett
e-handelsscenario.

Att byta ut existerande system, eller koppla in nya med kompletterande funktionalitet, kräver därför inga större resurser vilket gör att ni kan förändra och automatisera manuella processer snabbare och enklare. Det är inte längre hållbart att behöva betala för ”samma” integrationer vid varje systembyte och automatisering!

Ofta handlar det om att skapa robotiserade order- och fakturaflöden som i vissa fall ersätter mängder med mankraft och ökar försäljningen. Andra företag använder en integrationsplattform för att automatisera sin lagerhållning eller för att kommunicera med uppköpta bolag och deras system på ett effektivt sätt. De mest innovativa företagen nyttjar en plattform till alla former av digitalisering, RPA (Robotic Process Automation) och processförändringar i verksamheten och kombinerar IT med stor affärsnytta. Oavsett om verksamheten sker digitalt eller i fysiska lokaler.

Det är inte längre hållbart att behöva betala för ”samma” integrationer vid varje systembyte och automatisering!

Investeringar i integration är ofta ”mellan- till långsiktiga”, men med det rätta förarbetet och tekniska förutsättningar är det lätt att räkna hem ROI. Faktum är att våra kunder har en 80% lägre TCO med oss som partner och vår molnbaserade integrationsplattform jämfört med traditionella lösningar.

Det är inte alltid lätt att greppa tekniken bakom allt, det vet jag också. Men med rätt mindset och ett intresse för digitalisering finns det möjligheter att genomföra stora förändringar som kommer att påverka er verksamhet positivt för lång tid framöver. Automatisering och affärsintegration är viktiga bitar i detta pussel, där du som CFO kan spela en avgörande roll.